Професійна самореалізація вчителя природничих наук в умовах сьогодення

1 грудня 2021 року в межах співпраці з хіміко-біологічним факультетом ТНПУ імені Володимира Гнатюка відбувся дуже цікавий науково-методичний семінар «Професійна самореалізація вчителя природничих наук в умовах сьогодення», який провела народний вчитель України, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики викладання шкільних предметів Волинського ІППО, вчитель біології Луцької гімназії №21 Ягенська Галина Василівна. Крім того, п. Галина є Лауреатом премії Верховної Ради України педагогічним працівникам, кавалер ордена «За заслуги» ІІ і ІІІ ступеня, переможець Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року – 2004» в номінації «Біологія».

Галина Василівна розповіла про участь у різноманітних біологічних конкурсах всеукраїнського і міжнародного рівнів, про те, хто і що мотивує її до саморозвитку і самовдосконалення, поділилася своїми новими розробками компетентнісно орієнтованих завдань з природничих наук.

Для Ягенської Г.В. найголовнішою є внутрішня свобода, адже «без свободи немає творчого вчителя». «Сильні учні стимулюють сильних учителів», «мислення, спрямоване на зростання», «учитель має бути на кілька кроків попереду учня», «важливіший процес, а не результат» – ось основні ідеї лекторки, які стосуються проблеми професійного вдосконалення вчителів.

Здобувачі вищої освіти спеціальностей 014.15 Середня освіта (Природничі науки) та 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) та викладачі кафедри природничих наук з методиками навчання психолого-природничого факультету Рівненського державного гуманітарного університету (проф. Грицай Н.Б., доц. Денисюк Н.В., доц. Попельницька О.В.) були вражені професіоналізмом, креативністю, ентузіазмом та цілеспрямованістю лекторки. Такі постаті, як Галина Василівна, відіграють важливу роль у нашій освіті, оскільки надихають майбутні покоління обирати професію вчителя та самореалізовуватися в ній.

Щиро дякуємо Галині Василівні Ягенській за такий мотивувальний і творчий семінар!

Вдячні Аллі Василівні Степанюк за організацію семінару та запрошення наших викладачів і студентів!